Saturday, 9 January 2016

Reflecting on past 2 years

Assalamualaikum,

Aku tak pernah perasan perbezaan ataupun perubahan yang berlaku dalam diri aku either secara fizikal atau mental ke rohani ke jasmani ke. Apa yang aku tahu, aku semakin tua. Cuma ada some of it yang aku macam

'' ehh, aku dah berani lah buat benda ni! ''

Ada perkara yang kita faham tentang kita, tapi ada juga perkara atau sifat yang kita tak nampak tapi orang lain lebih tahu. Aku pun kadang kadang frust dengan kelemahan aku. Tu lah orang cakap, kalau bodoh tu, jangan tunjuk sangat kebodohan tu. hahaha! (aku dapati ayat ini agak kasar ya)

apa yang aku pelajari selama 3 tahun aku merantau ? (patut ke aku cakap merantau ? tapi yelah berdikari gak en )

BANYAK WEH!

SERIOUSLY BANYAK!

something like '' omg! i didn't expect this thing could happen to me..''


LOVE

love is something yang abstract. (bukan mama dengan papa bagai ni ya ! mak dengan ayah aku pun tak panggil macam ni kat rumah. ew)  I mean, cinta tak semestinya kita perlu sedar kehadiraan dia. Kadang kadang kita sedar bila kita terpisah. nak berpisah dan dipisahkan. apa ap je lah asalkan berjauhan. cinta boleh wujud dari segala aspek ok. contohnya, cinta kepada ibu bapa. percaya lah, kau tak akan cakap ''mama i love you and i really really miss you'' kalau kau tak pernah berjauhan dengan mak kau. this is the most precious feeling ive ever had.

KEREDAAN IBU BAPA

u kno. u must trust me no matter what is your excuse (apa aku cakap ni ? aihh.tkpe) .. katakan lah, kalau aku keluar rumah pergi shopping mall ke p window shopping ke hapa. dan aku lupa call and inform mak aku. seriously, akan terjadi something yang buruk kat aku. tak kisahla kecik ke besar ke. contohnya, accident, hati tak tenang nak window shopping, kena tipu dengan salesgirl. BANYAK WEH BANYAK. ini fakta tau tak. aku tak tipu...sumpah trust me T.T . jadi, setiap kali aku nak keluar, masa otw tu aku akan call mak aku bagi tahu aku nak pergi mengorat guard berbangsa pakistan ke hapa kan. (hahaha.. tak la aku belum desprate lagi. choii ) 


selagi ibu bapa kita masih hidup, keredaan daripada mereka bagaikan satu perlindungan untuk kita. pernah dengar tak keredaan Allah terletak pada keredaan ibu bapa ? doa doa daripada ibu bapa, mustajab. minta lah apa sahaja kebaikan untuk kita selagi mereka masih hidup. bila mereka dah meninggal, automatik doa itu terputus. even kau minta pak ustad untuk doakan kat kau, tapi tak seagung, semustajab doa seorang ibu.

please. ibu and bapa is like the whole world for you guys and also me. bahagiakan lah mereka.

bila aku tengok ayah aku senyum tengok aku jejak rumah dia, aku rasa macam perghhhhh handsomenya ayah aku niiii. hahahaha tak tak tak ! aku rasa macam satu rahmat, senyuman seorang bapa weh. diaa betul betul gembira. inikan bila ayah aku peluk lepas tu cakap

'' rindunya abah kat adik.... ''

mana ego seorang bapa ? aku rasa macam hinanya aku ni tinggalkan mak bapak aku yang dah separuh suku abad kat rumah. jauh pula tu. haih hina hina.


ADVENTURE

kena sedia dengan apa sahaja keadaan waalaupun kita tak pernah expect such that thing! waalaupun aku kat sini bukan adventure sangat sampai kena daki Banjaran Titiwangsa bagai. tapi it's like, mental problem kalau kau tak bersedia. contohnya macam kereta breakdown, tertipu, dan macam macam lagi lah. don't put your trust easily to someone that you still not sure about their background.


BRAVE

ini benda yang aku terlalu banyak kali belajar. aku buka mata aku, aku dah tak duduk dalam kelompok aku saja. kadang kadang bila keadaan terdesak, keberanian tu akan muncul sendiri.


it's quite tough. tapi fun. you  will learn something new.


P/S; kirim salam kat jibby ya. wkwkwk. 


okay lah. dah lewat betul.
see you soon.
01:50 am

No comments:

Post a Comment