Monday, 25 January 2016

Doa Ibu

Assalamualaikum,

Tahun ni aku belum pernah cerita tentang kesedihan aku sebab mak aku buat drama air mata lagi kan ? Well, 2016 has just began.

Ada orang tanya aku,
Tak sedih ke duduk jauh dengan mak ? At this age.

Some of my sister's friends wondering about it too, aku ni gaduh dengan mak ke hapa sampai nak lari ke selatan.

I'd say - it's my destiny. Allah has drawn my life. So, what I'm having right now is a part of Allah's plan.

Tak sedih ?
Woihhhh. Hari hari makan hati tau dak (sobs sobs). Tapi dah 3 tahun, tak terasa sangat la. Of course la rindu, how a mother treats her daughter, prepare for my breakfast, lunch, dinner, asking  how my school was.

Kadang kadang aku akan rasa bebas, tapi most of the time perasaan lonely tu sangat menguasai diri aku. Macam masa mula mula aku datang Klang, pergh heaven la konon sebab dah boleh berdikari sendiri. Hidup tak ada sapa sapa sekat or larang. Tapi, bila tiba masa kau nak breakfast, tiba masa baju sekolah tak basuh lagi but in the same time kerja sekolah tak siap lagi, tudung berlubang sebab iron terlampau panas..

Baru kau tahu, ibu yang menyempurnakan hari hari kita.

Sedangkan ayah aku tak boleh hidup tanpa mak aku, inikan aku seorang anak tak boleh hidup tanpa ibu.

Guys. Just... respect your mother. Whatever she do is for your good sake. Bertahan lah dengar dia membebel walaupun 48 jam sehari. Nanti bila dia dah tak ada, siapa nak bebel kat kau ?

Serimas rimas kau pun dengar ibu membebel, tapi kau tetap buat juga kan apa yang dia suruh ? Kalau dia tak ada, siapa nak ingatkan kau suruh breakfast, tanya kerja sekolah dah siap ke belum, ingatkan kau solat ?


Aku dah sedar apa yang semua anak anak lain patut sedar.

Mother's sacrifice.

Mungkin naluri hati seorang anak - or else aku ni je yang manja terlebih. Tapi, lepas beberapa tahun, aku sensetif kalau dengar '' Hormatilah ibu bapa kamu, nanti bila dia dah tak ada......blablabla'' *nangis di sebalik pintu* .

Okay. yang di atas baru introduction. mihmihmih..

jadi, tadi ketika aku on the phone dengan mak aku.. mak aku cakap :

'' Adik, doakan umi ya..'' '' doa supaya umi dengan abah sihat, panjang umur, boleh tengok adik berjaya ''



Why should you mention that kind of words ?

Bukan menyentuh hati dah, tapi terus attack : '' ANAK TAK GUNA LA KAU, LEFT YOUR PARENTS AT HOME ALONE SURVIVING THEMSELVES AND YOU'RE HERE EATING KFC WHILE WATCHING YOUTUBE "

Cam.. faham tak perasaan aku ? ibu, sorry. sejak kecik dia tak pernah tinggal aku walaupun aku nak melabur kat toilet, dia tetap tunggu kat luar (5 y/o) .. Masa aku masuk ward, dia tak tidur malam sampai eyebag dah tak ada rupa eyebag, mungkin plasticbag. Walaupun sekarang, kalau aku demam, dia tak tidur malam nak pastikan tuala aku sentiasa basah. :')


Guys.. she's your mother. She deserves the best treat from you guys.



Ikhlas, Suria.
1:05 a.m.

No comments:

Post a Comment