Saturday, 7 November 2015

Tips mengulangkaji/study versi suria

Assalamualaikum,

Aku sebenarnya malas nak update blog panjang-panjang ni. Tapi sebabkan permintaan kak farhah tadi, jadi aku pon geermbira lah nak share dengan semua orang tips study aku yang tak seberapa pon,tapi okay lah daripada tak ada hiks.

Sebelum tu, tuan punya blog kena appear dulu. Mihmihmih.    



                                                                       *tarraaaaaa*

So, let's check it out!

Basically tips ni depend on individually. Kalau aku, aku study guna semua deria especially MATA and TANGAN. kalau tak ada mata dengan tangan ni takleh baca buku den.

1. SEMANGAT

Ini paling penting. Seriously. Dengan semangat lah, ilmu tu akan setiap masuk otak. Takdelah masuk air keluar asap :p sebab apa, tak ada semangat kita tak boleh focus. So semangat gaish!! Tanam dalam diri korang, aku nak belajar sebab nanti kalau aku pandai, boleh kawin dengan anak Queen Elizabeth. Baru lah setaraf ;) HAHA..
TAK. TAK. OF COS LA KERANA ALLAH.

2. PERANGSANG

Tampal lah gambar artis korea ke, gambar boyfriend kau ke, gambar doctor.. Apa apa je lah. Yang penting boleh bagi korang semangat nak belajar. Aku lebih suka tampal Audi kat dinding dengan quotes quotes.


So that kita boleh nampak hari hari.

3. HIGHLIGHTER

Sediakan highlighter sebanyak mungkin. Ada pelbagai color. And a few pen color. And marker pen.


Aku suka buat nota in all black or all blue. Lepas tu, aku HIGHLIGHT different point atau nak asingkan main topic dengan subtopic.
 Pen colour pulak aku cuma hias atau buat arrow. But seriously I'm bad at decorating my notes. And, marker pen untuk tulis nota yang penting and aku wajib hafal (walaupun aku kadang kadang pon lupa)

Basically. Depend lah kalau hampa nak buat nota pakai pen mana sekali pun. Tapi nota warna warni dalam nota dapat merangsang otak kita untuk lebih ingat. Seriously. so buatlah ek.

4. STICKY NOTES



Sticky notes penting untuk hampa tanda hat mana penting. Supaya nanti tak buang masa nak belek balik muka surat mana. Sticky notes yang kecik tu aku guna untuk tanda muka surat yang penting. Hat besar tu pulak aku tulis formula atau bla bla bla. Then aku tampak kat dinding depan meja study. It works. Sebab aku boleh ingat apa yang aku tampak tuh.

Buku pink tu actually diary hohohaha. Bila boring study, aku tulis la diary. Ehem²d. I choose pink sbb there's no turquoise. ><

5. TIMETABLE



walaupun timetable ni kelihatan cliche dan agak nerd. tapi hang harus reda sebab timetable ni memang alwajib altampal macam timetable aku nih. basically, timetable yang betul, dia akan ikut from 7am untill 11pm and continue tomorrow and next tomorrow and next tomorrow. tapi disebabkan kita ni tak suka di'control', cuma tulis berapa jam yang hang perlu spend untuk subject ini, subject itu dan bla bla bla. atau pun, just tulis berapa lama yang hang akan spend untuk satu satu masa. selain tu, tulis la tips untuk berjaga like 'cucuk lidi kat mata' or whatever yang sesuai.

6. BACA-TULIS ( NOTE)


sorry sebab terbalik but yah aku malas nak betulkan. face it! sow, bila hang baca and hang nampak some information yang agak penting, then salin kat tepi. beso beso. bila dah habis satu subtopic tu, buat nota yang cantik cantik yang berbentuk pocket and bawa lah kemana mana. tapi bagi aku yang suka hilangkan barang (pelupa), that's why aku buat nota yang maha besar dan takkan hilang dan sentiasa akan nampak. seriously it works.


7. EXERCISE

and last.. buat lah latihan . supaya hang lebih mahir . 




_______________________________________________________________



okay and aku lupa nak mention tadi, time study, hampa boleh gak buat snack, makan anggur, strawberri, cadburry, dan cekelat cekelat lain supaya tak mengantuk. jangan p melantak nasi sudah la ek. kalau aku, aku lebih suka buat coffee atau teh tarik. depend on mood lah. kalau minum pun dah cukup untuk elakkan mengantuk, instead of makan. nanti abis tumpah la atau tak focus ke. 


em,so tu lah basically apa yang aku buat. minta maaf in advance la kalau tertypo (malas nak check, puii ) 

bai. 








No comments:

Post a Comment