Wednesday, 11 November 2015

kenapa doktor ?

Assalamualaikum,


hi, sebenanrnya tak ada pun orang yang tanya aku 'kenapa nak jadi doktor ?', sekiranya ada pun cumalah kawan baik aku yang sangat concern dan juga diri aku sendiri.

selebihnya. aku banyak terima pertikaian daripada orang sekeliling.

contoh.
**

masa aku kat sekolah dulu, tengah siapkan tugas yang cikgu bagi kat aku. datang lah sorang pakcik ni tengok hasil kerja aku (padahal aku cuma tampal kertas kot- pon nak tengok ). aku pun buat dek je lah, takkan tiba tiba aku nak beramah mesra la. eh cam pelik je .. aku pun tak kenal dia sangat. 

tiba tiba dia lebel aku sebagai 'perfectionist'. aku pun ekekekekekeke  lah. tiba tiba kena puji hanya kerana aku tampal kertas dengan kedudukan yang perfect. so, dia cerita lah pasal diri dia pon perfectionist dan pasal Ronaldo yang perfectionist . hek. aku sebenarnya tak tahu sangat pon pasal Ronaldo dan aku tak pernah amik tahu tapi sebabkan pakcik tu cerita. aku angguk lah macam burung belatuk. hihi.

and dia tanya aku nak kerja apa nanti ?

slamber aku jawab DOCTOR . sebab memang tak ada pekerjaan yang lain dah dalam otak aku.


aku perasan air muka dia berubah. mungkin dia expect aku akan pilih kerja office sebab aku ni perfectionist.
.
.
.
.
atau aku ni nampak macam Lady Boss. hmm ?

MACAM MACAM LA AKU FIKIR KENAPA AIR MUKA DIA BERUBAH

dia jawab macam ni '' hmm. baguslah pekerjaan doctor tu. menolong orang yang perlu. cuma satu je, doctor ni tak dapat enjoy life. bla bla bla bla (he talked about enjoy ) ''

eh aku bangkang ah 

aku cakap '' hmm. betul tapi makna enjoy bagi doctor adalah bila dia dapat pulihkan pesakit dia''  nah gittu. series aku pon tak percaya aku cakap camtu tapi memang akal aku takleh terima pendapat tuh. 
**

walaupun that's the reality
.
.
.
tapi, kalau tak ada doctor . satu malaysia takkan sihat dengan baik. 


walaupun doctor selalu dimaki, dihina oleh pesakit. tapi hakikatnya, doctor lah yang bantu pulihkan pesakit. doctor tu macam perantaraan kuasa Allah untuk pulihkan siapa yang sakit. 

wah comelnya aku 


kenapa aku nak jadi doctor ?


sejak kecik, cita cita aku hanyalah doctor. walaupun kadang kadang ada rasa sangsi. atau rasa nak tukar cita cita. sebab aku still childish lagi kan.

tak ada siapa encourage aku untuk pilih doctor cuma mak aku pun selalu cakap yang dia teringin panggil aku Dr. Izzati nanti. heks sounds great. 

kerja office adalah pilihan kedua aku selepas doctor. 

aku pilih kedua dua ni mulanya sebab bergaya. aku suka doctor punya stuffs. dan aku pilih kerja office sebab aku rasa pakai blazer tu smart. 

sampailah aku besar sikit , aku dah boleh faham. aku tukar niat aku. aku nak rawat orang. aku rasa tak berguna tengok abah aku dialisis setiap minggu tapi aku tak boleh buat apa apa. aku tak nak tengok orang sekeliling aku sakit. 


dan sekarang. aku masih pegang pekerjaan tu. lebih lagi, aku tak boleh dengar orang kutuk doctor. aku cakap macam nak sepak jeww. kau faham tak doctor punya sacrifice ?

cakap pasal enjoy. enjoy bagi seorang doctor adalah bila tengok pesakit dia pulih. tak ada makna enjoy yang lain. tak kisah la betapa penat pun kerja ni, tapi bila ada yang menghargai doctor atau ucap terima kasih sebab pulihkan dia. itu satu anugerah untuk dorg.


alhamdulillah, ada beberapa doctor yang encourage aku. setiap kali aku pegi hospital untuk check up kakak aku. aku selalu perhati kerja kerja doctor. tak mudah sebenanrnya. really hard.

walaupun aku ni penakut ya ampun. takut mayat like seriously. takut nak cucuk. but take it as challange . 

satu lagi, sebab yang tak kurang penting juga. aku nak pulihkan seseorang. 

kita hidup sekali, biarla kita buat benda yang bawa manfaat dunia dan akhirat.

No comments:

Post a Comment