Tuesday, 3 November 2015

Kalau gagal ?

Assalamualaikum,

I've been thinking of this word ( gagal ) many times especially after the pt3. Or even for anything lah, i do with curiosity - can I do this ? What if I fail ?

Heh.

Tau tak kenapa kita curious bila buat sesuatu ? - sepatutnya, bila kita kata kita percaya pada Allah. Kita dah bawa jiwa, hati , jasad, perbuatan and everything pada Allah. Meaning, perbuatan kita mestilah hanya perkara perkara yang mendekatkan diri kita dengan Allah. Jiwa kita mesti letak kepercayaan yang paling tertinggi kepada Allah. Semuanya kerana ALLAH. Sebab kita hidup bukan untuk suami atau boyfriend and whatsoever. Tapi Allah ciptakan all the mankind cuma untuk sembah Dia.

Kalau kita letak kepercayaan pada Allah. Kita takkan bertanya "kalau gagal ?" . Sebab kita tahu, Allah  yang putuskan sesuatu itu berjaya atau gagal. Betul aku cakap ni ?

Sebaliknya kalau mulut cakap percaya tapi hati tak kadang² percaya kadang² tak percaya. Kita takkan pernah puas untuk bertanya " kalau gagal ?" Sebab kita cuma percaya pada effort kita yang seciput ni, kita lupa Allah punya effort tak terbatas.

                        HATI
you know what, Allah ciptakan kita dari atas ke bawah. Bermakna Allah ciptakan Otak dulu diikuti dengan Hati. Jadi, hati tak sepatutnya dibiarkan untuk dia buat keputusan sendiri.
As people say nowdays kan, ikut lah kata hatimu. Kerana hati itu lebih mulus ,pulus, suci gittuu.
Tapi, logiknya hati cuma ada nafsu, tapi otak ada akal. So why not guna apa yang Allah berikan sebaik mungkin. BERFIKIR. cuma dengan berfikir, kita dapat tundukkan ego hati kita.

Kalau betul gagal ? - kalau aku cakap, reda la sahabat, Allah ada rancangan yang lebih baik untukmu. Mesti aku kena tampar.. Sebab bagi jawapan yang betul tapi cliche.

So, setiap kali kita gagal. Bagi tahu diri sendiri, Allah bagi kegagalan pada kita sebab Allah nak tarik kesayangan-kesayangan Dia untuk dekat dengan padaNya. Kita gagal bukan sebab kita tak mampu, tapi mungkin kalau kita berjaya, kita lupa Allah.

Allah ni sweet. Dia sayang kita, jadi Dia gagalkan kita supaya kita cari Dia.

Sedih ? Pasti sedih, apa yang kita aim tak tercapai, tapi kesedihan, penghubung antara kita dengan Allah yang paling dekat. Sebab kita nak menangis, mengungkit, mengadu kat Allah. Dengan itu, solat kita akan jadi lebih lama, lebih khusyuk. Walaupun Allah tak balas apa yang kita cakap, tapi dia akan ciptakan kebahagiaan lain untuk kita. Mungkin kita lebih perlukan kebahagiaan yang ini.

Lagi satu, biar kita gagal asalkan kita tak jauh dari Allah. Jangan sampai kita gagal dan kita jauh dari Allah. Jangan la lupa diri.

                       -*-*-*

     Result pt3 dah nak keluar T.T


No comments:

Post a Comment