Sunday, 10 August 2014

Persepsi kita terhadap peperangan di palastine

As kita semua tahu . Sekarang kan palestine tengah berperang dengan israel . 

Majoriti masyarakat dari seluruh dunia semua bersimpati kat palestine.

Hari demi hari ada yang mati,
Hidup diorang dah sebati dengan darah ,
Kanak kanak dicederakan ,
Satu per satu tempat dimusnahkan ,

Aku tahu . Semua orang simpati dengan keadaan kat sana . And me too, kalau aku ada kuasa dah lama aku amankan dorang . Masing masing ada hak untuk hidup . Give them chance to live their life .

Tak ingin kah mereka hidup secara aman ?

Tapi , yang paling menyayat hati aku.  Buat aku rasa terluka . Of course aku terluka . Dorang di palestine adalah saudara seagama aku . Even , diaorg bukan islam pun , kalau ditindas macam tu . We should feel sympathise .  Bila ada orang yang tak rasa apa pasal peperangan ni . TAK RASA APA APA ..  they have no feeling about this peperangan. 

And this statement make me feel like

" Oh . Macam ni rupanya sikap masyarakat kita terhadap mereka di palestine.  Im very disappointed . "
Tak patut lah kita buat macam tu , even bagi non muslims . Simpati lah atas dasar kemanusiaan .

Kita hidup dalam pelbagai kaum . We should respect each other .

Entah . Aku tak tahu nak cakap apa . Yang aku tahu aku kecewa dengan sapa yang berstatement macam tu .  
Aku bukan lah  alim sangat . Tapi as muslims . Aku betul betul terkesan dengan apa yang jadi . Teruk sangat peperangan tu Weh . Hari hari ada kematian and mereka semua tak ada tempat tinggal ! 

Jangan la cakap " aku tak rasa apa apa tentang peperangan tu . Just biasa je . Everyday aku boleh sekolah jugak . "

Either muslim or non muslim . Berperikemanusiaan sikit . Mereka perlukan sokongan kita semua .

And bagi muslim . Mereka berperang untuk pertahankan agama kita tau . We should appriciate them . Bayangkan kalau itu yang jadi kat Malaysia and saudara seagama kita tak hiraukan kita.  Sedangkan kita mati matian pertahankan agama islam . What we feel if that happen to us ?

No comments:

Post a Comment